Türkiye’de Domuz Gribi Ne Zaman Görüldü

152
Türkiye’de Domuz Gribi Ne Zaman Görüldü

İlk kez 2005 yılının son çeyreğinde adından söz ettiren Domuz Gribi, farklı bir deyişle H1N1 hastalığı; önce Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’da ortaya çıkmış, çok geçmeden Türkiye’ye ulaşmıştır. Türkiye; bir tür pandemiye dönüşen bu hastalık için ilk tedbirlerini 2009 yılında kamuoyuyla paylaşmıştır. 14 Nisan 2009’da Irak asıllı Amerikan vatandaşı Salman Ali’nin Türkiye’deki ilk resmi H1N1 vakası olduğu bilinmektedir.

Domuz Gribinin Tarihi

Her ne kadar 2005 yılında Çin’in Schuan kentinde domuzlardan insanlara yayılan bir virüsün 24 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı bilgisi insanlarla paylaşılsa da, bilim insanlarının hastalığı tanıması 2009 yılını bulmuştur. Virüs üzerinde yapılan laboratuvar çalışmaları H1N1’in ilk olarak 2008 sonbaharında insanlara bulaştığını kanıtlamıştır.

Günümüzde pandemiye yol açmış başka bir virüs olan COVID-19 gibi domuz gribi de insanların solunum sistemlerine saldırmış, gribe benzer semptomlar göstermelerine yol açmıştır. Ortaya çıktığı ilk günlerde gerek küresel gerek ulusal medyada paniğe ve korkuya neden olmuş olsa da, 2010 yılının Ağustos ayında Dünya salgın örgütü pandeminin sona erdiğini duyurmuştur.

Domuz Gribi Belirtileri

Klasik grip belirtileriyle paralel olarak domuz gribi de ateş, baş ağrısı, halsizlik, boğaz ve kas ağrısı; kimi vakalarda da ishal ve kusmayla kendini göstermektedir. Genellikle virüse yakalandıktan en fazla üç gün sonra kendini gösteren bu semptomlar, yeteri kadar istirahat ve uygun miktarda sıvı alındığı takdirde hafiflemektedir. Bu belirtileri en aza indirmek için sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, hekimler tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanımına dikkat etmek gerekmektedir.

Domuz Gribinin Türkiye’ye Girişi

ABD’den Irak’a gitmek isteyen Salman Ali’nin 6 kişilik ailesinde de görülen virüs, Türkiye’nin ilk resmi domuz gribi vakası olmuştur. Pozitif sonuç çıkmasının ardından ailesiyle birlikte gözetim altına alınan Ali’nin uçağında 163 yolcunun olduğu da kayıtlara geçmiştir. Dönemin sağlık bakanı Recep Akdağ, yolcunun başka kişilerle temas etmeden izole edildiğini ve tedavilerinin devam ettiğini açıklamıştır.

Türkiye’de Domuz Gribi Ölümleri

Kasım 2009’daki gazete haberlerine göre Türkiye’de domuz gribi sebebiyle gerçekleşen ölüm sayısı 161 olarak açıklanmıştır. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun halihazırda solunum sistemi rahatsızlıkları yaşayan vatandaşlar olduğu altı çizilirken, pandemide en riskli grubun her zaman kronik hastalıklara sahip insanlar olduğu tekrar hatırlatılmıştır. Tüm dünyada tahminlere göre 10.000’den fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan H1N1, Türkiye’nin aşılama yapılacak ilk ülkeler arasında olmasından ötürü yaşanan pandemiyi olabilecek en az hasarla atlatmıştır.

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?

COVID-19’un küresel pandemiye yol açtığı bugünlerde domuz gribi tekrar gündeme gelmiştir. Haziran ve Temmuz 2020’de yapılan çeşitli açıklamalara göre, 2009’da yaşanan virüsle benzer özellikler taşıyan G2 EA H1N1 virüsü yeni bir salgına yol açabilir. İnfluenza denilen grip virüsleri çok kolay ve sık şekilde değişim gösterebildiğinden, bilim insanları domuz gribi için hala teyakkuzda bulunmaktadır.